Folks goes art

Ville Leino

Maalaukset, Loftit & Lounge

Entisenä jääkiekkoilijana ja nykyään erityisesti Billebeino brändistään tunnettu Ville Leino on vahva osa folksilaisuutta. Jääkiekkouran aikana Leino aloitti maalaamisen irtiottona arjesta, ja nyt hän viihtyy tämän parissa enemmänkin. The Folks Hotel Konepajalla on useampia uniikkeja Leinon maalauksia, sekä yksi niistä on ikuistettu sisustustyynyihin.

Laura Itkonen

Keramiikka muraalit, 47 huoneessa

Laura Itkonen on Helsingissä työskentelevä muotoilija ja taiteilija. Hänen oman tuotannon pääpaino on visuaalisesti yksityiskohtaisessa arkkitehtonisessa keramiikassa sekä veistoksellisissa käyttöesineissä, joissa yhdistyy taide ja muotoilu.

The Folks Hotel Konepajalle Laura on suunnitellut ja toteuttanut keraamisia muraaleja 47 huoneeseen. Muraalien muotokielen inspiraationa ovat olleet sekä alueen kaupunkiarkkitehtuuri että materiaalit. Osassa teoksista on käytetty perinteistä suomalaista punasavea, josta myös Konepaja-alueen historialliset rakennukset on valmistettu

Ateljé

Tiiti Hynninen, Sun Effects

Locomotion-valotaideteos, julkisivut

Valotaideteoksen ja julkisivuvalaistuksen muodostaman kokonaisuuden tavoitteena on tuoda esiin suojeltujen rakennusten historialliset julkisivut ja nostaa Konepajanportti takaisin alueen keskeiseksi sisääntulo- ja oleskelupaikaksi.

The Folks Hotelin julkisivuvalaistuksen keskiössä on Konepajanportin valotaideteos “Locomotion”.

Kahdelle julkisivulle ulottuva valoteos on saanut innoituksensa aluetta aiemmin hallinneesta rataverkostosta. Rataverkosto muuntuu teoksessa julkisivuja pitkin nouseviksi, raiteita esittäväksi valoviivoiksi, jotka yhdistyvät ja erkanevat toisistaan esikuvansa tavoin. Valoteospari luo aukion sisäisen rataverkoston, joka hengittää ja elää urbaanin kehityksen virrassa. Päiväsaikaan teos sulautuu luontevaksi osaksi Konepajan arkkitehtuuria.

Locomotion-teoksen valo aktivoituu iltaisin pulssimaiseen, rauhalliseen liikkeeseen. Teoksen rytmi muodostuu vanhoille junille ominaisesta monotonisesta liikkeestä, joka haastaa kokijan pysähtymään teoksen äärelle vilkkaassa ympäristössä. Teoksen sävymaailma toistaa tiiliseinien iän patinoimien pintojen lämpimiä ja murrettuja sävyjä.

Julkisivuvalaistus tuo esiin rakennusten arkkitehtuurin leikittelemällä valon ja varjon rytmeillä. Valaistus nostaa esiin yksityiskohtia eri aikakausilta olevista rakennuksista ja luo kehyksen koko kiinteistölle. Valaistuksen värilämpötilat tukevat julkisivujen sävyjä, ja julkisivut muodostavat valoteoksen kanssa harmonisen kokonaisuuden.

Kuva: Sun Effects Oy, Hannu Iso-Oja

Kuva: Sun Effects Oy, Hannu Iso-Oja

Kuva: Sun Effects Oy, Hannu Iso-Oja

Meri Nurmi, Pinto Design

Maalaus-kuosi, käytävä- ja huonematot

Meri Nurmi on suunnitellut Folksille oman kuosin ”Maalaus”, joka näkyy hotellin käytävien ja huoneiden matoissa kahdessa eri värityksessä. 

Kuosin inspiraatio on haettu työmaan purkuvaiheen vanhoista pinnoista ja rakenteista. Lukuisat maalikerrokset ja repsottavat eristeet muodostivat karun kauniita pintoja, joita Nurmi referoi maalaamalla ja repimällä paperia.

Värien suunnittelussa on otettu huomioon huoneiden väripaletin lisäksi tuftatun polyamidimattopinnan huollettavuus sekä painotekniikka. Matot toimitti Vallila Interior.

Konepajan Taitelijat

Kattomaalaukset, Vanha Konttori

Vanhan konttorin porrashuoneeseen on toteutettu koko katon laajuinen värikäs kattomaalaus, jossa on signeeraus: ”V. Sellmer, A. Laitinen, 1957”. Maalaus rakentuu tasaisista väripinnoista. Siinä on yhdistetty mytologisia aiheita rautatieläis- ja konepajakuviin ja taustana on esitetty muun muassa Helsingin arkkitehtuurin kohokohtia. Maalauksessa on teksti: ”Nulla dies sine linea”. Maalauksen toisessa laidassa on myös myöhempi signeeraus: ”R. Väyrynen 1983”.

Eteisaulan tyyliltään samankaltaisessa maalauksessa on kuvattu konepajan miehiä työssään. Maalauksessa on signeeraus ”V. Sellmer 1958”. 

Kim-Peter Waltzer-Girda

SPIRITUAL, METAL, DUST, ACID and dynamite, aula

Waltzer-Girdan töiden taustalla on taitelijan valloittava persoona. Hänen työnsä saavat inspiraatiota luonnosta ja hengellisyydestä. Myös Folksin taide kumpuaa suomalaisen luonnon ankaruudesta ja yksinkertaisuudesta, mutta myös sen rikkaudesta. Waltzerin teokset on aina valmistettu pitkäikäisistä materiaaleista vanhoja taidetekniikoita hyödyntäen. Waltzer-Girdan Veistoksia on hankkineet monet kansainväliset keräilijät.